EGLO Vägglampa THORNFORD svart svart svart och brons 49522 05eda9

EGLO Vägglampa THORNFORD svart svart svart och brons 49522 05eda9

Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.

Yogasearcher CAPUNG - Sport-bh - yucca,

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss hur killar/män förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på vissa sätt - "manliga". De påverkar inte alla likadant men alla måste förhålla sig till dem på något vis. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

 • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

  TFNC CAMDEN MAXI - Festklänning - ivory,

 • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

  Glödlampa Retro Edison Light ST58 E27 40W AC 220-240V,

 • Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

  GAP Huvtröja med dragkedja - blå,

 • Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 • Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

  ONLY ONLSABRINA - Blus - rose smoke,

 • Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

*Lauren Ralph Lauren CROFTER DONEGAL - Kofta - classic camel,är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället. 

EGLO Vägglampa THORNFORD svart svart svart och brons 49522 05eda9EGLO Vägglampa THORNFORD svart svart svart och brons 49522 05eda9EGLO Vägglampa THORNFORD svart svart svart och brons 49522 05eda9

More & More Jerseyklänning - marine,

Hur många gånger har du hört uttrycket "jävla bög" i skolkorridorerna? Vi gissar på att det blir svårt att räkna. Kanske så har du själv sagt det till någon, utan att egentligen veta varför. Har du någon gång mått väldigt dåligt utan att någonsin ha berättat det för någon? Hur pratar du om och med tjejer? Märker du att du går in i en viss roll och måste vara på ett visst sätt när du är i ett sammanhang bland andra killar?

Det här är några av de effekter som vi anser orsakas av machokulturen:

Object OBJBAY - Blus - vit,

 • Vi killar och män ska inte visa oss svaga och väljer därför ofta att inte prata om våra känslor och vårt mående, vilket ökar risken för psykisk ohälsa. Av de som besökte ungdomsmottagningen 2012-2013 var bara 11% killar.

 • Att man som man/kille undviker att söka hjälp för sitt mående, och istället lider i tysthet, tror vi är en bidragande orsak till att män i stora delar av världen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är ca 70 % av de som tar sitt liv män.

  Mavi JAMES - Jeans slim fit - dark grå,

 • Vi får lära oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka våra känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män.

 • Vi får lära oss att det är viktigt att vara tuff och modig, för att vinna respekt och för att vara "en riktig man", ofta genom att ta risker, inte sällan på ett vårdslöst sätt. Detta kan vara en bidragande orsak till att 80% av alla som dör i trafiken är män, och att mer än 80% av alla som drunknar är män (2016).

  Diesel T-JUST-DIVISION - T-shirt med print - weiss,

 • Machokulturen säger till oss att det inte är "manligt" att vara något annat än heterosexuell, vilket föder en stark homofobi.* Vi killar upplever därför att vi måste bekräfta vår sexualitet både för oss själva och för andra genom att stöta bort egenskaper som anses vara "feminina", samt tydligt visa att vi är heterosexuella genom samtalen om hur vi "knullar brudar" eller kallar andra killar för "jävla bögar".

 • Machokultur påverkar i allra högsta grad även kvinnor. Sättet vi män ser på, och pratar om, kvinnor förstärker attityder som bland annat leder till sexism*, objektifierande av kvinnor och inte minst sexuellt våld. Av kvinnor i åldern 16-24 år uppgav 9% att de blivit utsatta för sexualbrott under 2015. Av män i samma åldersgrupp uppgav ca 0,5% att de blivit utsatta för sexualbrott under samma år. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

Ellesse AVICO - Träningsbyxor - dress blås, är en serie av negativa, fientliga attityder mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner.
Trussardi Jeans RUNNING - Sneakers - blå, innebär diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet.

Ny / oöppnad Philips hue starterkit e27,

Sveriges kommuner och landsting har under 2016 och 2017, som ett led i regeringens satsning på stöd till jämställdhetsarbete som riktar sig mot män, pojkar och maskulinitetsnormer, tagit fram korta filmer som visar fler tydliga exempel på skadliga och begränsande delar av vår manlighet.

PULL&BEAR MIT SURFFOTO - T-shirt med print - light grå,

Produktnummer: 16330746

Vägglampan THORNFORD från EGLO kommer ge din dekor en touch av gammaldags charm med sin unika stil. Lampan har en bredd på 14,5 cm, 20 cm hög och har en E27-sockel för glödlampor på maximalt 40 watt. Vägglampan har ett industriellt utseende och känsla tack vare sin form och den svarta lampskärmens färgschema med vita detaljer. Lampan THORNFORD är lämplig för inomhusanvändning och levereras utan glödlampa.

Färg: Svart och brons
Material: Stål
Mått: 14,5 x 25 x 20 cm (B x D x H)
Strömförsörjning: 220-240 V~, 50/60 Hz
Lampeffekt: 1 x 40 W (medföljer ej)
Sockeltyp: E27
Skyddsklass: 1

Shoe The Bear NED - Snörstövletter - sand,

Under Kevlarets fokus ligger framförallt på den delen av machokulturen som handlar om att killar inte ska visa sig svaga, prata om sina känslor eller att söka hjälp, vilket vi är övertygade om har en stark koppling till psykisk ohälsa och den höga graden av ensamhet som många killar upplever. Vi arbetar förebyggande genom att på olika sätt visa att det är okej att ställa sig utanför de skadliga mallarna för vad en kille "ska vara". Vi fokuserar också på att vara en stödjande verksamhet då det finns en stor brist på verksamheter som enbart är till för killar.

Ksenia Schnaider WIDE JEANS WITH CUTOUTS - Jeans straight leg - light blå,

För att få en tydligare bild av vad machokultur är så rekommenderar vi att se på dokumentären "The mask you live in". Dokumentären handlar om machokultur i USA, där skadliga maskulinitetsnormer generellt anses vara tydligare än i Sverige vilket gör det lättare att förstå vad machokultur handlar om. Dokumentären går bland annat att hitta på Netflix.

Väggord - Alltid vid din sida...,Poster - Trianglar grön och vit marmor A3 30x40cm,