vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204

vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204

Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.

Steve Madden WANDOLO - Ankelboots - vit,

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss hur killar/män förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på vissa sätt - "manliga". De påverkar inte alla likadant men alla måste förhålla sig till dem på något vis. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

 • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

  Noppies MALIN WAY - Parkas - army,

 • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

  Bianco TWIN STRAP SLIP IN - Slip-ins - rose,

 • Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

  Compañía fantástica IBIZA DRESS - Vardagsklänning - multi-colouröd,

 • Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 • Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

  HUGO ERILIA - Skjorta - open vit,

 • Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

*Tommy Jeans RETRO LIGHT - Sneakers - vit,är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället. 

vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204vidaXL Staket 60x500 cm cm cm hasselträ 12e204

Lace & Beads MISTY MAXI - Festklänning - dark grå,

Hur många gånger har du hört uttrycket "jävla bög" i skolkorridorerna? Vi gissar på att det blir svårt att räkna. Kanske så har du själv sagt det till någon, utan att egentligen veta varför. Har du någon gång mått väldigt dåligt utan att någonsin ha berättat det för någon? Hur pratar du om och med tjejer? Märker du att du går in i en viss roll och måste vara på ett visst sätt när du är i ett sammanhang bland andra killar?

Det här är några av de effekter som vi anser orsakas av machokulturen:

Zalando Essentials Skjorta - light grön,

 • Vi killar och män ska inte visa oss svaga och väljer därför ofta att inte prata om våra känslor och vårt mående, vilket ökar risken för psykisk ohälsa. Av de som besökte ungdomsmottagningen 2012-2013 var bara 11% killar.

 • Att man som man/kille undviker att söka hjälp för sitt mående, och istället lider i tysthet, tror vi är en bidragande orsak till att män i stora delar av världen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är ca 70 % av de som tar sitt liv män.

  Dorothy Perkins FRANKIE NEW - Jeans Skinny Fit - rich blå,

 • Vi får lära oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka våra känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män.

 • Vi får lära oss att det är viktigt att vara tuff och modig, för att vinna respekt och för att vara "en riktig man", ofta genom att ta risker, inte sällan på ett vårdslöst sätt. Detta kan vara en bidragande orsak till att 80% av alla som dör i trafiken är män, och att mer än 80% av alla som drunknar är män (2016).

  Brave Soul Skjorta - navy/multi colour,

 • Machokulturen säger till oss att det inte är "manligt" att vara något annat än heterosexuell, vilket föder en stark homofobi.* Vi killar upplever därför att vi måste bekräfta vår sexualitet både för oss själva och för andra genom att stöta bort egenskaper som anses vara "feminina", samt tydligt visa att vi är heterosexuella genom samtalen om hur vi "knullar brudar" eller kallar andra killar för "jävla bögar".

 • Machokultur påverkar i allra högsta grad även kvinnor. Sättet vi män ser på, och pratar om, kvinnor förstärker attityder som bland annat leder till sexism*, objektifierande av kvinnor och inte minst sexuellt våld. Av kvinnor i åldern 16-24 år uppgav 9% att de blivit utsatta för sexualbrott under 2015. Av män i samma åldersgrupp uppgav ca 0,5% att de blivit utsatta för sexualbrott under samma år. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

Lloyd MANILA - Snörskor - schwarz, är en serie av negativa, fientliga attityder mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner.
Lloyd MEDAN - Eleganta snörskor - cognac, innebär diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet.

Skadedjursbekämpning / Bekämpa Småkryp - (Ultraljud),

Sveriges kommuner och landsting har under 2016 och 2017, som ett led i regeringens satsning på stöd till jämställdhetsarbete som riktar sig mot män, pojkar och maskulinitetsnormer, tagit fram korta filmer som visar fler tydliga exempel på skadliga och begränsande delar av vår manlighet.

Eterna COMFORT FIT BASIC KENTKRAGEN - Kostymskjorta - light blå,

Produktnummer: 14407119

Detta miljövänliga, impregnerade trästaket passar utmärkt för att på ett attraktivt sätt skapa en barriär i din trädgård. Detta hållbara staket är tillverkat utav slitstarkt och miljövänligt impregnerat hasselträ, vilka är sammanbundna med galvaniserad tråd, och kommer att motstå tufft väder och starka vindar. Hasselträet har sin egen unika charm och kommer att betona den naturliga karaktären i var trädgård. Det impregnerade hasselträet kan motstå alla väderförhållanden i mer än 10 år, vilket gör att du kommer att kunna njuta av ditt staket under en lång tid framöver. Detta vackra staket har en mängd användningsområden, såsom att inhägna din privata trädgård, en damm eller blomsterbädd, dekorera din bakgård, tillföra en naturlig känsla till din uteplats, etc. Det är det perfekta valet för ditt uterum. Detta mångfunktionella staket har en höjd på 60 cm och en längd på 5 m. Det kan användas fristående eller fästas till redan existerande trädgårdsstaket samt väggar.

Material: Hasselträ, brunt, impregnerat (röttålig)
Storlek (utrullad): 60 x 500 cm (H x L)
Avstånd mellan pinnarna: 7-9 cm

Mason's TORINO CORDUROY - Tygbyxor - blau,

Under Kevlarets fokus ligger framförallt på den delen av machokulturen som handlar om att killar inte ska visa sig svaga, prata om sina känslor eller att söka hjälp, vilket vi är övertygade om har en stark koppling till psykisk ohälsa och den höga graden av ensamhet som många killar upplever. Vi arbetar förebyggande genom att på olika sätt visa att det är okej att ställa sig utanför de skadliga mallarna för vad en kille "ska vara". Vi fokuserar också på att vara en stödjande verksamhet då det finns en stor brist på verksamheter som enbart är till för killar.

Farah STOUR CREW - Långärmad tröja - maroon marl,

För att få en tydligare bild av vad machokultur är så rekommenderar vi att se på dokumentären "The mask you live in". Dokumentären handlar om machokultur i USA, där skadliga maskulinitetsnormer generellt anses vara tydligare än i Sverige vilket gör det lättare att förstå vad machokultur handlar om. Dokumentären går bland annat att hitta på Netflix.

Keramik lampa ø16 cm, Hubsch,Jerry Recycled Batteries - Cars - Bilar - Megasize - Mattel,