Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2

Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2

Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.

Vero Moda Vanea blus, Svart,

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss hur killar/män förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på vissa sätt - "manliga". De påverkar inte alla likadant men alla måste förhålla sig till dem på något vis. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

 • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

  Mortel Vit,

 • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

  Diesel S-BILL SHIRT - Skjorta - light blå,

 • Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

  Barbie Culture,

 • Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 • Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

  Lykta Cindy 40 cm - antikvit,

 • Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

*Dammsugarpåsar Daewoo RC 205(D),är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället. 

Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2Havaianas ORIGINE CLASSIC - Slip-ins Slip-ins Slip-ins - navy blå/beige c691c2

Mammas hjärta batteridriven 3x22cm med timer,

Hur många gånger har du hört uttrycket "jävla bög" i skolkorridorerna? Vi gissar på att det blir svårt att räkna. Kanske så har du själv sagt det till någon, utan att egentligen veta varför. Har du någon gång mått väldigt dåligt utan att någonsin ha berättat det för någon? Hur pratar du om och med tjejer? Märker du att du går in i en viss roll och måste vara på ett visst sätt när du är i ett sammanhang bland andra killar?

Det här är några av de effekter som vi anser orsakas av machokulturen:

Capi Blomkruka Nature Rib 43x41 cm elfenben PKOFI933,

 • Vi killar och män ska inte visa oss svaga och väljer därför ofta att inte prata om våra känslor och vårt mående, vilket ökar risken för psykisk ohälsa. Av de som besökte ungdomsmottagningen 2012-2013 var bara 11% killar.

 • Att man som man/kille undviker att söka hjälp för sitt mående, och istället lider i tysthet, tror vi är en bidragande orsak till att män i stora delar av världen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är ca 70 % av de som tar sitt liv män.

  Poster - Bob Marley No.6 50x70cm,

 • Vi får lära oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka våra känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män.

 • Vi får lära oss att det är viktigt att vara tuff och modig, för att vinna respekt och för att vara "en riktig man", ofta genom att ta risker, inte sällan på ett vårdslöst sätt. Detta kan vara en bidragande orsak till att 80% av alla som dör i trafiken är män, och att mer än 80% av alla som drunknar är män (2016).

  Hasje van Cleyburgh,REMBRANDT Harmenszoon van Rijn,50x40cm,

 • Machokulturen säger till oss att det inte är "manligt" att vara något annat än heterosexuell, vilket föder en stark homofobi.* Vi killar upplever därför att vi måste bekräfta vår sexualitet både för oss själva och för andra genom att stöta bort egenskaper som anses vara "feminina", samt tydligt visa att vi är heterosexuella genom samtalen om hur vi "knullar brudar" eller kallar andra killar för "jävla bögar".

 • Machokultur påverkar i allra högsta grad även kvinnor. Sättet vi män ser på, och pratar om, kvinnor förstärker attityder som bland annat leder till sexism*, objektifierande av kvinnor och inte minst sexuellt våld. Av kvinnor i åldern 16-24 år uppgav 9% att de blivit utsatta för sexualbrott under 2015. Av män i samma åldersgrupp uppgav ca 0,5% att de blivit utsatta för sexualbrott under samma år. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

”If you Believe In yourself Anything Is possible” klistermärken, är en serie av negativa, fientliga attityder mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner.
lilimill VASCO - Platåstövlar - testa di moro, innebär diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet.

Pier One Shorts - dark blå,

Sveriges kommuner och landsting har under 2016 och 2017, som ett led i regeringens satsning på stöd till jämställdhetsarbete som riktar sig mot män, pojkar och maskulinitetsnormer, tagit fram korta filmer som visar fler tydliga exempel på skadliga och begränsande delar av vår manlighet.

& Other Stories, Set, Strl: 36, Topp & Byxor, Guldfärgad, Polyester,

K-SWISS COURT FRASCO - Sneakers - vit,

Under Kevlarets fokus ligger framförallt på den delen av machokulturen som handlar om att killar inte ska visa sig svaga, prata om sina känslor eller att söka hjälp, vilket vi är övertygade om har en stark koppling till psykisk ohälsa och den höga graden av ensamhet som många killar upplever. Vi arbetar förebyggande genom att på olika sätt visa att det är okej att ställa sig utanför de skadliga mallarna för vad en kille "ska vara". Vi fokuserar också på att vara en stödjande verksamhet då det finns en stor brist på verksamheter som enbart är till för killar.

Bibliofilupplaga av Sven Delblanc Reinhold Ljunggren Sörmland i minnet 235/300,

För att få en tydligare bild av vad machokultur är så rekommenderar vi att se på dokumentären "The mask you live in". Dokumentären handlar om machokultur i USA, där skadliga maskulinitetsnormer generellt anses vara tydligare än i Sverige vilket gör det lättare att förstå vad machokultur handlar om. Dokumentären går bland annat att hitta på Netflix.

ALDO LILIRIA - tåsandaler - metallic,Lodi YETBOL - Sandaletter - cara/pebble,