Heroes Heroes Heroes - Brädspel bc75da

Heroes Heroes Heroes - Brädspel bc75da

Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.

Tretorn Anna Zip gummistövlar, Svart,

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss hur killar/män förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på vissa sätt - "manliga". De påverkar inte alla likadant men alla måste förhålla sig till dem på något vis. Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

 • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.

  Fiona Tapet Home NW 554026,

 • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.

  Väggord - Vanlig Jävla Kaka STOR,

 • Killar måste vara framgångsrika för att få ett värde, allra mest ekonomiskt.

  Philips Pendellampa Hue Cher Vit Amb Pendant Vit,

 • Killar är alltid kåta när det gäller och ska bara ha sex med tjejer.

 • Killar ska vara långa, rakryggade, stabilt byggda och vältränade.

  Svanefors Pläd 125x150 grå,

 • Det är ofta okej för killar att använda våld och aggression för att uttrycka känslor.

*Houdini W's Phantom Houdi Storm Grön,är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället. 

Poster - I love Flowers 40x50cm,

Hur många gånger har du hört uttrycket "jävla bög" i skolkorridorerna? Vi gissar på att det blir svårt att räkna. Kanske så har du själv sagt det till någon, utan att egentligen veta varför. Har du någon gång mått väldigt dåligt utan att någonsin ha berättat det för någon? Hur pratar du om och med tjejer? Märker du att du går in i en viss roll och måste vara på ett visst sätt när du är i ett sammanhang bland andra killar?

Det här är några av de effekter som vi anser orsakas av machokulturen:

Boråstapeter Tapet Beautiful Traditions Karin 6728,

 • Vi killar och män ska inte visa oss svaga och väljer därför ofta att inte prata om våra känslor och vårt mående, vilket ökar risken för psykisk ohälsa. Av de som besökte ungdomsmottagningen 2012-2013 var bara 11% killar.

 • Att man som man/kille undviker att söka hjälp för sitt mående, och istället lider i tysthet, tror vi är en bidragande orsak till att män i stora delar av världen är överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är ca 70 % av de som tar sitt liv män.

  Svedbergs Tvättställsblandare For You Krom,

 • Vi får lära oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka våra känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män.

 • Vi får lära oss att det är viktigt att vara tuff och modig, för att vinna respekt och för att vara "en riktig man", ofta genom att ta risker, inte sällan på ett vårdslöst sätt. Detta kan vara en bidragande orsak till att 80% av alla som dör i trafiken är män, och att mer än 80% av alla som drunknar är män (2016).

  Body Med Hello Kitty,

 • Machokulturen säger till oss att det inte är "manligt" att vara något annat än heterosexuell, vilket föder en stark homofobi.* Vi killar upplever därför att vi måste bekräfta vår sexualitet både för oss själva och för andra genom att stöta bort egenskaper som anses vara "feminina", samt tydligt visa att vi är heterosexuella genom samtalen om hur vi "knullar brudar" eller kallar andra killar för "jävla bögar".

 • Machokultur påverkar i allra högsta grad även kvinnor. Sättet vi män ser på, och pratar om, kvinnor förstärker attityder som bland annat leder till sexism*, objektifierande av kvinnor och inte minst sexuellt våld. Av kvinnor i åldern 16-24 år uppgav 9% att de blivit utsatta för sexualbrott under 2015. Av män i samma åldersgrupp uppgav ca 0,5% att de blivit utsatta för sexualbrott under samma år. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

Hörselkåpor 31 dB 3M Peltor Bulls Eye II H520FRD 1 st, är en serie av negativa, fientliga attityder mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner.
My Little Pony the Movie Baby Seapony Lily Drop, innebär diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet.

Rubens barn blå nappflaska och napp,

Sveriges kommuner och landsting har under 2016 och 2017, som ett led i regeringens satsning på stöd till jämställdhetsarbete som riktar sig mot män, pojkar och maskulinitetsnormer, tagit fram korta filmer som visar fler tydliga exempel på skadliga och begränsande delar av vår manlighet.

TAKLAMPA LED belysning dimbar,

Spännande och underhållande brädspel.

För 2-4 spelare. Speltid: 20-30 min. Ålder: 12+. Engelsk version

Trust your instincts and enter the duel. Prepare for a fight where only fast decisions and your own willpower can let you defeat your element-commaning opponents. When the time comes, they will try to destroy you! A storm of the battle will break out and the air will tremble with omnipresent magic. Face the challenge and emerge victorious in the end!
Dont let your rivals outwit you!

Heroes is a dynamic real-time game for 2-4 players, in which players become true heroes of a magical fantasy world, possessing great powers related to different elements: air, water, fire, etc. and leading powerful fantasy armies. They send their creatures — such as dragons, elementals, ifrits, hydras or gnomes — to a battle against the opponents troops. The aim of the game is to defeat the opponents hero and army.

In each battle you will summon the mighty forces of nature and the beasts which were born from them. You will chose on your own which of them will accompany you in tides of battle.

Using magic dice you will cast spells or dispel those belonging to your enemies, activate your foes or learn new magic incantations. Perceptivness, reflexes and a well-thought-out strategy are the keys to victory.

One of key tasks for each player is to properly use of any cards that he own and creatures that he controls. He must quickly analyze scores on his dice because only given sets of symbols will allow him to use abilities and cast spells.

DIXIE LÖPARE 35 x 120 cm, Vit,

Under Kevlarets fokus ligger framförallt på den delen av machokulturen som handlar om att killar inte ska visa sig svaga, prata om sina känslor eller att söka hjälp, vilket vi är övertygade om har en stark koppling till psykisk ohälsa och den höga graden av ensamhet som många killar upplever. Vi arbetar förebyggande genom att på olika sätt visa att det är okej att ställa sig utanför de skadliga mallarna för vad en kille "ska vara". Vi fokuserar också på att vara en stödjande verksamhet då det finns en stor brist på verksamheter som enbart är till för killar.

Soya - Felicity 186, Offvit,

För att få en tydligare bild av vad machokultur är så rekommenderar vi att se på dokumentären "The mask you live in". Dokumentären handlar om machokultur i USA, där skadliga maskulinitetsnormer generellt anses vara tydligare än i Sverige vilket gör det lättare att förstå vad machokultur handlar om. Dokumentären går bland annat att hitta på Netflix.

Poster A4 21x30cm Better With Music,Affisch/Poster Win or Learn Ord/Text/Skrift 33x48cm,